KNPI (2018): Sasér Erdőrezervátum felmérése. Jelentés, KNPI Erdészeti Osztály, Kecskemét, 16 old. térképmellékletekkel, biotikai adatokkal, erdőrészlet leíró lapokkal

Összefoglalás

Az erdőrezervátum jól reprezentálja a Tisza szabályozása után kialakult fűz-nyár ligeterdők idős korú erdőszerkezetét, az idős korú állományokra igen jellemző az ág-, és törzstörések, fakidőlések, valamint a Tisza árhullámaiból adódóan az uszadékfa megjelenés is. Az erdőrezervátum létrehozása óta eltelt időben semmilyen erdészeti beavatkozás nem történt az erdőrezervátum védőzónájában. A nagyvízi árhullámok a felázott talajjal jelentősen hozzájárulnak az idős korú faegyedek dőléséhez. A dőlések hatására kialakuló ligetekben az őshonos fafajok sarjképzés után meg tudnának újulni, amennyiben a korábban leírt inváziós fásszárúak nem lennének ekkora magforrással és vitalitással jelen a területen. Ez a jelenlét sajnos a Tisza magyarországi alsó szakaszára mindenütt jellemző. Hosszú távon az inváziós fajok egy gócpontot fognak kialakítani a Sasér Erdőrezervátum magterületén belül, mivel jelen ismereteink alapján csak az inváziós fásszárúak, főleg a fafajok (AK, ZJ) tudnak reprodukálódni. Ez a jelenség fogja a magterületet jellemezni beavatkozás nélkül a következő minimum 20-30 évet. A hullámtérben jelenlévő inváziós fafajok magkészletükkel, sarjadó képességükkel, alacsonyabb és tágabb tűréshatárú ökológiai képességükkel helyzeti előnyben vannak.

Az erdőrezervátum védőzónáját (pufferterület) viszont fontos lenne a beavatkozási lehetőségek figyelembevételével az inváziós fásszárúaktól mentesíteni a 35 B erdőrészletnél leírtak alapján.

„Mivel a jelenlegi hozzáállással az erdőrezervátumok védőzónájában történhet beavatkozás a kedvezőbb állapotok elérése érdekében, így javasolt a természetes erdő szukcessziót gátló tájidegen, inváziós fafajok eltávolítása a területről, ez akár több lépcsőben is megvalósulhat, de fontos lenne, hogy a magtermő faegyedek inaktívvá tétele 1-3 éven belül megvalósuljon.

Az erdőrezervátum védőzónájában szükséges lenne az inváziós fafajok visszaszorítása, az invazív foltok szálaló vágással és alátelepítéssel való felújítása, az alsó szintben lévő inváziós fák eltávolítása. Átalakító üzemmód javasolt.”

Lelőhely
ER Archívum - digitális
Erdőrezervátumok
Sasér Erdőrezervátum felmérése