Felmérés figyelő

Nyomtatóbarát változatPDF version

A kiválasztott erdőrezervátumok egységes protokollok szerinti felmérése 2005-ben kezdődött. Ezekben ERDŐ+h+á+l+ó-t vagyis faállomány-dinamikai és erdőökológiai hálózatokat létesítettünk. A hosszú távú vizsgálatsorozatok (ER HTV) az ERDŐ+h+á+l+ó mintavételi pontjaiban (MVP) történnek. Egy-egy felmérést ER HTV projektnek hívunk, amelynek során rendszerint faállomány-szerkezet (FAÁSZ), újulati és cserjeszint (ÚJCS), aljnövényzeti (ANÖV) felmérést, dokumentum fotózást (FOTO) és talajtérképezést (TALAJ) végzünk. Az ER HTV kutatások rendszerint a természetvédelmi tárca finanszírozásával, az MTA ÖK koordinációjával és annak közreműködésével (és/vagy finanszírozásával) történnek.

Az erdőrezervátumokhoz kapcsolódó további kutatásokat célorientált kutatások-nak vagy célzott kutatásoknak (CK) hívjuk. Ezek a projektek rendszerint más forrásokból valósulnak meg, amelyekről nem minden esetben szerzünk tudomást. Az ER Archívumban igyekszünk ezeket is követni és dokumentálni. Minden tájékoztatást és közreműködést szívesen és örömmel fogadunk!

A FELMÉRT (HTV) ERDŐREZERVÁTUMOK SZÁMAJelenleg az adatbázisban feldolgozás alatt álló ER HTV projektek száma:

... a feldolgozás alatt álló mintavételi pontok (MVP) száma:

... a bevitt élő fa v. cserje felmérések (FAÁSZ, d130 >= 5cm) száma:

... a bevitt álló holtfa v. csonk felmérések (FAÁSZ, 4H v. 4CS) száma:

... a bevitt fekvő holtfa felmérések (FAÁSZ, 4F) száma:

... a bevitt újulat és cserje (UJCS) észlelések száma:

... a bevitt aljnövényzeti (ANÖV) észlelések száma:


AZ ERDŐREZERVÁTUM PROGRAM FINANSZÍROZÁSAA megvalósult és folyamatban lévő ER HTV alapfelmérésekről Horváth és mtsai (2013) készített legutóbb áttekintést, amely a 2012 év végi helyzetet dokumentálja.