ER, Az erdőrezervátum-kutatás eredményei

Az "ER" kiadványsorozat tudományos dolgozatokat közöl erdőrezervátumokkal összefüggő témakörökben: a természetes erdőszerkezet és erdődinamika, az erdőökológia, az ökoszisztéma és biodiverzitás kutatása, valamint a természetszerű erdőgazdálkodás és természetvédelmi kezelések eredményeiről.

Szerkesztette, kiadta és terjesztette az
MTA Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet

 

"Gyakran hangoztatjuk, hogy Magyarország területén nem maradt fenn őserdő, olyan erdő, amelyet az elmúlt évezredek, évszázadok során semmilyen emberi használat sem ért. Ennek a véleménynek általában igazat kell adnunk, hiszen jól ismerjük térségünkben az erdőélés változatos módoszatai és fokozatait az erdei legeltetéstől, például az ..."

"Az erdőrezervátum-kutatás óhatatlanul szembetalálkozik az őserdő fogalmával, jellemzőivel. Ez az őserdőfogalom azonban nem határozható meg egyszerűen, ráadásul nem is "örök", hanem történelmi kategória. Következésképpen a modern erdészeti (és minden más kapcsolódó) tudomány művelői saját korukban prőbálják meghatározni az őserdőket. ..."

"Örömteli és ünnepi alkalom mind az erdészeti, mind az ökológiai szakterület számára, hogy egy új, fontos publikációs fórummal gazdagodik a hazai tudományos közélet, egy évente megjelenő periodikával, amely Az erdőrezervátum-kutatás eredményei címet viseli ..."