Faludy György, Eric Johnson (1991): Jegyzetek az esőerdőből. Magyar Világ Kiadó, Budapest

Összefoglalás

A Június 1-i jegyzet visszaemlékezik több más erdő között, a Mátra-gerinc ősbükkösére:
"Könnyű, hűvös eső odakint, finom gyantaillat idebent a kandallóban égő fenyőhasáboktól. Esőerdőnek nézem és nevezem ezt a területet [Vancouver-sziget, Kanada], noha a Webster szótár szeritn esőerdők kizárólag a trópusokon találhatók. ... Sok, másfajta erdőt is láttam. ... Láttam Új-Guinea valódi esőerdeit, ... És valamennyi közt a legfájdalmasabb: Magyarország egyik, alighanem egyetlen még fennmaradt ősi erdeje Recsknél, melyet az ÁVO parancsára nékünk, raboknak kellett kivágnunk. Az óriási bükkfákat 250 évvel korábban állítólag az arra utazó II. Rákóczi Ferenc is megcsodálta. A bükkfák alul olyanoknak tűntetk, mint holmi őskori, száz méter magas dinosaurus megzöldült lába. Minden oldalról bele kellett fűrészelnünk és megékelnünk, mert hárman sem tudtuk körülfogni. Mikor kidőlt, sóhaj szakadt fel belőle, mint a haldokló emberből. Mi is sóhajtva álltunk körötte; volt aki könnyet törölt szeméből." ...

E szerint az óriások legalább 3 x 150-170 cm kerületűek lehettek (450-510 cm), amely nagyjából 140-160 cm-es átmérőjű fáknak felel meg. 

Megjegyzések

A Kékes ER-tól légvonalban mintegy 4-5 km-re eső kőbánya, alacsonyabban fekvő, de nagyon hasonló (feltehetően kedvezőbb) termőhelyi körülmények között felnőtt ősfái viszonyítási alapnak tekinthetők. 

 

 

 

 

 

Lelőhely
ER Archívum - digitális
Erdőrezervátumok