Horváth F. és Mázsa K. (2010): Az ERDŐ+h+á+l+ó, mint kutatási infrastruktúra leírása a NEKIFUT Regiszterben

Nyomtatóbarát változatPDF version
Teljes hivatkozás: 
Horváth F. és Mázsa K. (2010): Az ERDŐ+h+á+l+ó, mint kutatási infrastruktúra leírása a NEKIFUT Regiszterben
Rövid hivatkozás: 
Horváth és Mázsa (2010)
Év: 
2010
Összefoglalás: 

Az "ERDŐ+h+á+l+ó - faállomány-dinamikai és erdő-ökológiai megfigyelő hálózat és az ER Archívum" kutatási infrastruktúrát (KI) regisztráltuk a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv (NEKIFUT) Projektben. A NEKIFUT program az Európai Unió ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure) kezdeményezéséhez csatlakozik. A projekt célja a jelenleg Magyarországon meglevő jelentősebb, ún. nemzeti kutatási infrastruktúrák felmérése, átláthatóvá tétele, és átfogó kutatási infrastruktúrafejlesztési stratégia megalkotása, beleértve a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz való csatlakozás kérdéseit is. A program jelenlegi szakaszában elkészítettük a KI leírását. A kitöltött NEKIFUT űrlapok letölthetők.

Megjegyzések: 

Az "ERDŐ+h+á+l+ó - faállomány-dinamikai és erdő-ökológiai megfigyelő hálózat és az ER Archívum" kutatási infrastruktúrát (KI) regisztráltuk a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv (NEKIFUT) Projektben. A NEKIFUT program (www.nekifut.hu) az Európai Unió ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure) kezdeményezéséhez csatlakozik. A projekt célja a jelenleg Magyarországon meglevő jelentősebb, ún. nemzeti kutatási infrastruktúrák felmérése, átláthatóvá tétele, és átfogó kutatási infrastruktúrafejlesztési stratégia megalkotása, beleértve a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz való csatlakozás kérdéseit is.

Az "ERDŐ+h+á+l+ó"-t (EH) és az ER Archívumot kutatási infrastruktúrának tekintjük, az ott készült felméréseket és kutatásokat pedig annak használataként értelmezzük. Kapcsolattartónak Mázsa Katalint adtuk meg és az MTA ÖBKI-t adtuk meg központként. Az ER Archívumon kívül 8 erdőrezervátumban létesített EH-t (mint alegységeket) neveztünk meg, külön kapcsolattartókat megadva (Vár-hegy - HF & BJ; Hidegvíz-völgy - BA & KG; Kékes - ST & CzP; Szalafő - HJ; Őserdő - KG & HF; Kőszegi-forrás - MG & OAA; Haragistya - Lófej - TE & SzF; Kecskés-galya - BJ).

Rövid leírásként ezt adtuk: "A környezetvédelmi és a földművelésügyi tárca, a 90-es években, 63 erdőrezervátumot jelölt ki (3600 hektáron). Ezeket örökre kivonták az erdőgazdálkodás alól, hogy itt az erdők természetes folyamatai érvényesüljenek. Az "ERDŐ+h+á+l+ó" az Erdőrezervátum Program keretében létesített, hosszú távú, terep-ökológiai megfigyelő és monitorozó rendszer. Célja, Magyarország és a Pannon ökorégió jellemző és természetes fejlődésű erdőállományaiban, az erdő-ökoszisztémák változásainak megfigyelése, értékelése, interdiszciplináris adatgyűjtés, adat archiválás és információszolgáltatás. Tudományos alapokat nyújt a fenntartható és természetközeli erdő- és tájgazdálkodás fejlesztéséhez, a hazai és európai erdők védelméhez, az ökoszisztémaszolgáltatások modellezéséhez, a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. Az erdőrezervátum-kutatást az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete koordinálja és a Magyar
Nemzeti Erdőrezervátum Bizottság felügyeli. A rendszer a LifeWatch SKI-ba integrálható."

A program jelenlegi szakaszában elkészítettük a KI leírását, a NEKIFUT űrlapok innen letölthetők:
01 - a kutatási infrastruktúra (KI) azonosítása
02 - a KI leírása
03 - a KI üzembehelyezése és korszerűsítése
04 - finanszírozás
05 - üzemeltetés és használat
06 - hozzáférési szabályok, elvek
07 - nemzetközi együttműködések
08 - a KI tudományos és technológiai eredményei, hatásai
09 - a KI szerepe a magyar stratégiai célok elérésében

erdőrezervátum, ökológia, ökoszisztéma

Kiadó: 
NKTH - NEKIFUT
Lelőhely: 
ER Archívum, ill. NEKIFUT Regiszter
Típus: 
tudományos népszerűsítő kiadvány, cikk, könyv
Katalógusba vette: 
HF
Katalógusbavétel időpontja: 
2010-04-26