Új erdőrezervátum a Pilisi Parkerdőben .... megnéztem

Horváth Ferenc

A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából egy Galgamácsa melletti területen alapítja meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot - írta meg példamutató vállalását a Parkerdő, amelynek közlését számos média is átvette.

A dombok között fakadó Rózsakút, a völgyben kanyargó patakocska és a kísérő tisztások ősöreg tölgyei kivételesen szép táji keretbe foglalják a magterület öreg, felhagyott tölgyesét. Az üdébb gyertyános-tölgyes állomány - kitettségtől és termőhelytől függően - fokozatosan vált át szárazabb erdőbe, majd sekély talajú molyhos-tölgyes állományokba.

Helyenként a korábban zárt állomány felnyílása és az elszáradt, kidőlt holtfák felhalmozódása tapasztalható. Felújulni azonban még csak a mezei juhar képes ... a túlzott vadhatás nam hagyja érvényre jutni a tölgyek újabb generációit.

A hazai erdőrezervátumok között a hegy- és dombvidéki gyertyános-tölgyesek és cseres tölgyesek sokkal kisebb mértékben képviseltetik magukat, mint amekkora szerepük és jelentőségük van a Kárpát-medencében. Az Erdőrezervátum Programnak ez a szembetűnő gyengesége (Bartha és Esztó 2001, Horváth és Bölöni 2020) külön kiemeli és felértékeli a Rózsakúti Üzemi ER jelentőségét.Kanyargó Ruzsakúti patakocska az öreg fák közöttLékes, mezei juharos gyertyános-tölgyesHelyenként jelentősen felhalmozódott, fekvő holtfákkalSzáraz molyhos-tölgyes a gerincen és a délies lejtők felső részénVastagabb kocsánytalan tölgyek a félszáraz vagy üdébb termőhelyeken