A HNP "természeti övezet"-be sorolta az újszentmargitai Tilos-erdő ER-ot

Horváth Ferenc

Hazánkban elsőként a Hortobágyi Nemzeti Park valósította meg az övezeti besorolást. "A természeti övezetbe tartoznak a nemzeti parkok azon területei, amelyek kizárólagos rendeltetése a táj és az ökoszisztéma természetes folyamatainak és szerkezetének helyreállítása, fenntartása, az ehhez szükséges feltételek biztosítása. A természetvédelmi kezelés célja a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése, valamint helyreállítása a minimálisan szükséges beavatkozás elvének érvényesítésével. A rendelet tételesen meghatározza azokat a tevékenységeket, amelyek a természetvédelmi kezelés keretében megvalósíthatók a természeti övezetben." (Forrás: A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja )

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) - több fokozottan védett területe mellett - természeti övezetbe sorolta az újszentmargitai Tilos-erdő Erdőrezervátumot.

Ez nagyszerű hír, ugyanakkor a természetvédelmi kezelési célok ellentmondásba kerülhetnek az erdőrezervátumok magterületére meghatározott legfontosabb elvvel: az ember ne avatkozzon be.

A Gálhidy László (WWF) videóközleménye alapján a Tilos-erdő természeti övezetbe sorolásáról több média is beszámolt:

QUBIT 2020. 06. 11 - Szigorúbb természetvédelmi oltalom alá került az egyik ...
ecolounge 2020. 06. 11 - Végre! 24 év után végre háborítatlan területeket hoznak létre ...
EIONET 2020. 06. 12 - Első hazai nemzeti parki övezeti besorolás
444.hu 2020. 06. 24 - Évtizedekig eszünkbe sem jutott ...