Tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése indult a Beregben

HF

A projekt célja (FETIVIZIG honlapról):

"A Tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése során a Beregi árvízszint-csökkentő tározó területén a Szipa- és Makócsa-főcsatorna környezetében lévő holtmedrek, erdők, mélyfekvésű területek vízpótlását, vízvisszatartását kívánjuk megoldani.

A tervezett beavatkozások 25 db beregi belvízcsatornát, valamint a Tisza folyót érintik. A kivitelezés során közel 56,9 km hosszon csatorna rekonstrukció történik. Depónia magasítás épül három csatorna mentén, összesen 332 m hosszban. A belvízkormányzás hatékonyabbá tétele érdekében 26 db új vízvisszatartó, vízkormányzó műtárgy épül, valamint 73 db műtárgyat újítunk fel.

A tájgazdálkodási rendszer keretében lehetőség nyílik vízpótlásra három új vízpótló csatorna (tarpai, gelénesi, A6 jelű anyagnyerő hely vízellátását biztosító) megépítésével, 3184 m hosszban és két szivattyúzási hely kialakításával (Tisza jp. 706,94 és 715,45 fkm szelvényeiben).

A projekt részét képezi a monitoring és üzemirányítási rendszer kialakítása, melyben vízszintérzékelők és tartozékainak beszerzése és beépítése, a Tiszaszalkai szivattyútelep és SZIVAFER fejlesztése valósul meg, továbbá a szivattyútelep beintegrálása a FETIVIZIG adattovábbító rendszerébe."

Továbbá:
http://magyarmezogazdasag.hu/2017/11/08/most-viz-visszatartasat-celzo-fejlesztes-indul-beregben