Az erdőrezervátumok jogi védelmének megteremtése

A 3581/1991. számú kormányhatározat az FM és KTM közös feladatává tette a hazai erdőrezervátum-hálózat kijelölését és fenntartását.

Az 1996. évi - A természet védelméről; Az erdőről és az erdő védelméről; A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló - LIII., LIV. és LV. törvények rendezik az alapfogalmakat és az erdőrezervátumok jogi helyzetét.

A természet védelméről szóló törvény 29. paragrafusa védett természeti területi járulékos kategóriaként bevezette az "erdőrezervátum" fogalmát, és a védett természeti területi alapkategóriába soroló erdőrezervátummá nyilvánítással a természetvédelemért felelős minisztert hatalmazta fel.

Az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény védelmi elsődleges rendeltetésű védett erdőnek tekinti "a természetközeli erdei életközösség megőrzését, fejlődésének kutatását szolgáló erdőrezervátum"-ot.

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvény szerint a természet védelméhez fűződő érdekből különleges rendeltetésűvé nyilvánítható többek között az a vadászterület vagy annak az a része, ahol erdőrezervátum található.

A korábban védetté nyilvánított területeken kijelölt 49 terület erdőrezervátummá nyilvánító rendeletei 2000-ben jelentek meg. A fennmaradó 14 erdőrezervátum céljára kiválasztott terület esetében a nem védett erdőrészeltek védetté nyilvánításának előkészítése még folyamatban van.