NKFP-3B/011/2004 prezentáció!

Nyomtatóbarát változatPDF version
2004-09-07
Horváth Ferenc

A "KPI" faxban értesítette Mátyás Csaba professzor urat, hogy "A pannon régióra jellemző természetes, természetközeli erdők szerkezetének, dinamikájának és biodiverzitásának vizsgálata és elemzése Magyarország erdőrezervátum-hálózatában" című pályázatunk prezentációját szeptember 7-én (kedden), délután 5 órakor tartsa meg. Ott voltunk!


Dr. Mátyás Csaba professzor úr pályázatunk prezentációját szeptember 7-én (kedden), délután 5 órakor (tartja)tartotta Budapest, Szervita tér 8 szám alatt (NKTH) az 518-as teremben.

Az értesítés szerint (amelyet előző péntek délután háromnegyed háromkor! faxoltak el Sorponba) a prezentáció legfeljebb 15 perces (lehet)lehetett és három részből (kell)kellett állnia:

- a projekt rövid ismertetéséből (5')

- a mellékelt kérdésekre adott válaszokból (5') és

- kötetlen válaszokból, amelyet a helyszínen feltett kérdésekre (kell)kellet adni (5')

Készülünk! --- Készültünk.

Arra persze nem lehetett "készülni", hogy az ismertetést egyetlen(!) percben kérték; a kivetített előadás gyakorlatilag nem látszott, mert a fal meg volt világítva(?!) (és sajnos a mi vetítésünk egy nem túl sötét alapra sárga feliratokkal, nem elég kontrasztosan készült!).

A kérdésekre adott válaszokra már a bizottság is odafigyelt - annak ellenére, hogy egy bizonyára hosszú nap végén, este fél hatkor, utolsó előtti prezentációként kerültünk sorra - sőt további kérdéseket kaptunk. Mátyás Csaba mindezen körülményeket leküzdve, a feltett kérdések tömör megválaszolására koncentrálva hamar megtalálta "hangját" és a perceket betartva tudott még rávilágítani genetikai, klímaváltozási és "autópályaépítési" vonatkozásokra is.

A prezentáció zártkörű volt, a bizottságon kívül csak az előadó és munkatársai lehettek jelen (Bidló András, Czájlik Péter, Mázsa Katalin és Horváth Ferenc kísértük Csabát).Az írásban feltett kérdések az alábbiak voltak:

1 - "Milyen tényezők alapján választották ki az erdőrezervátumokat?"

2 - "Milyen az Erdészeti Szolgálattól eltérő monitorozó, információs és értékelési rendszert alkalmaznak az erdőrezervátumokban?"

3 - "Az adott biotopón (erdőrezervátumban) vizsgált genetikai változatoktól milyen eredményeket vár a gyakorlati erdőgazdálkodás számára?"

4 - "Miért nem a meglévő légifényképek felhasználását tervezik?"

5 - "Az újra felmérés, a termőhelyfeltárás, a légifénykép készítés miért alapkutatás?"

6 - "Mi indokolja a túlzott költségtervet?"

7 - "Magyarország mely területein lehetséges a meglévőkhöz hasonló erdőrezervátumok létesítése?"

8 - "A projekt megvalósítása mennyiben segítene új erdőrezervátumok létrehozásában?"