Az erdőrezervátum-kutatás módszertana - bemutattuk az ERDŐ+h+á+l+ó-t!

Nyomtatóbarát változatPDF version
2004-11-20
Horváth Ferenc

Erdőről előadni, erdőről beszélgetni, vitázni mindig hálás feladat - hiszen mindannyian szeretjük "őket", különösen az erdőrezervátumokat. Sokan voltunk és jó volt a társaság - Felsőtárkány, 2004. november 11-12.

Az ERDŐ+h+á+l+ó és a Vár-hegy Erdőrezervátumban folyó módszertani vizsgálatok eredményeinek bemutatása és szakmai vitája (2004 november 11-12., Felsőtárkány) számomra izgalmas és örömteli találkozásokat hozott - köszönet érte a részvevőknek, az előadóknak és házigazdáinknak.

Programunkat a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, a KvVM Természetvédelmi Hivatallal közösen rendeztük, házigazdánk a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága volt (részletesebben lásd a "Rendezvények" rovatban).

Az érdeklődést eredetileg 30-40 főre "terveztük", végül azonban 55-en jöttünk össze! A részvevők listáját lásd alább.

Duska József igazgató úr személyes kötődése: a kijelölésnél mint erdész, a rezervátummá nyilvánításkor mint természetvédő bábáskodott a Vár-hegy Erdőrezervátum létrejöttében. A jelölés óta eltelt több, mint 10 év - az erdő életében csak egy pillanat, azonban az erdőrezervátumok célja, hogy minél többet tudjunk meg természetes életéről, működéséről: figyeljük meg, ismerjük meg, tanuljunk tőle - ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg rendezvényünket.

A KvVM TvH részéről - Haraszthy László helyettes államtitkár úr nevében Sódor Márton főosztályvezető úr üdvözölte a konferenciát. Az erdőrezervátumok és kutatások jelentőségéről beszélt a természetvédelem szempontjából (ismerjük meg a természetes folyamatokat; használjuk fel ezt a tudást; dokumentáljuk és tegyük hozzáférhetővé ezeket az ismereteket). Röviden felvázolta a program finanszírozásának jelen helyzetét (fő gondolata: általában is igaz, hogy valódi jelentőségéhez mérten az "erdő" nincs méltó, megbecsült helyzetben - az erdőrezervátum programot is nagyobb összeggel kellene támogatni; NKFP pályázatunkat és a széleskörű összefogást támogatja; a Forest Focus-hoz való kapcsolódást támogatja - együttműködve a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerrel). Bejelentette, hogy a Természetvédelmi Hivatal kezdeményezésére a miniszter létrehozta a Magyar Nemzeti Erdőrezervátum Bizottságot az erdőrezervátum program összehangolt országos programmá fejlesztésének elősegítésére.

Borhidi Attila professzor úr az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete részéről osztotta meg velünk gondolatait (egyre többen és egyre több erdész kapcsolódik be a kutatásokba; az NKFP pályázat - amelyet Mátyás Csaba professzor vezetésével a NyME több intézete, ill. tanszéke, az MTA ÖBKI és az ERTI alkotta konzorcium adott be, sikertelensége ellenére is - komoly érték, a munka nem veszett el) valamint friss dél-zalai élményeit és figyelmeztetett bennünket az új ökológiai kihívások várható következményeire.

A program további részéről nem számolok be - hadd hivatkozzak elfogultságomra, ellenben szívesen biztatok mindenkit, hogy kérdezze meg a részvevők valamelyikét: milyen volt?

A részvevők listája: Aszalós Réka (MTA ÖBKI), Bach István (FVM), Bartha Dénes (NyME), Benedek Zsófia (ELTE), Bidló András (NyME), Borhidi Attila (MTA ÖBKI), Borsó Zoltán (Felsőtárkányi Erdészet), Bölöni János (MTA ÖBKI), Brolly Gábor (NYME), Csernyi Róbert (NYME), Csáky Péter (DINPI), Csendes József (ÁESZ Eger), Csikos Valéria (BNPI), Czájlik Péter (Vásárhelyi István Természetvédelmi Kör), Dani Boldizsár (DDNPI), Duska József (BNPI), Fadgyas Kálmán (ÁESZ, Eger), Fitala Csaba (BNPI), Forró Edit (BCE KTK), Frank Tamás (ÁESZ Miskolc), Gálhidy László (NyME), Gergely Zoltán (ÁESZ), Horicsányi Attila (ÁESZ Eger), Horváth Ferenc (MTA ÖBKI), Hulják Péter (Északerdő Rt.), Illés Gábor (ERTI), Jelitai Edit (ÁESZ), Juhász Péter (NyME), Kenderes Kata (ELTE), Kovács Gabriella (BCE KTK), Kovács Norbert (NyME), Lehotzky István (DDNPI), Lesku Balázs (HNPI), Lukács László (BNPI), Mányoki Gergő (PTE), Marth Ferenc (FHNPI), Mázsa Katalin (MTA ÖBKI), Mokos Béla (ÁESZ), Nagy Attila (BfNPI), Ősz Gusztáv (ÁESZ), Pintér Beáta (Felsőtárkányi Erdészet), Reményfy László és Reményfy Lászlóné (Felsőtárkány), Sódor Márton (KvVM TvH), Standovár Tibor (ELTE), Szalay Sándor (KvVM TvH), Szigeti Miklós (ÁESZ Eger), Szmorad Ferenc (ANPI), Tanács Eszter (SZE), Urbán Pál (Egererdő Rt.), Vágner László (Felsőtárkányi Erdészet), Varga Béla (Pro Silva Hungaria), Varga Emese (DDNPI), Verók Tamás (ÁESZ), Zsilvölgyi László (Egererdő Rt.)