Az erdőgazdálkodás a KvVM-hez kerül (ForestPress) - vagy mégsem?!

Nyomtatóbarát változatPDF version
2006-06-10
HF

Az új törvény szerint az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatokért a földművelési és vidékfejlesztési miniszter helyett a környezetvédelmi és vízügyi miniszter lesz felelős - adta hírül a ForestPress. Megjegyzem, két hete ezzel éppen ellentétes felhívást olvashattunk a FAGOSZ, MEGOSZ, OEE és AGRYA szövetségtől. A magam részéről a KvVM-es megoldásnak jobban örültem volna:)) Azonban az "erdőügy" újabb fordulatokat(?) vett ...

Az új törvény szerint az erdőgazdálkodással és az erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatokért a földművelési és vidékfejlesztési miniszter helyett a környezetvédelmi és vízügyi miniszter lesz felelős - adta hírül a ForestPress (2006. 05. 29.). Megjegyzem, két hete ezzel éppen ellentétes felhívást olvashattunk a FAGOSZ, MEGOSZ, OEE és AGRYA szövetségtől. Ugyanez a felhívás megjelent az Erdészeti Lapok 2006. májusi számában is. A magam részéről a KvVM-es megoldásnak jobban örültem volna:))

A MEGOSZ, FAGOSZ, OEE (vezetőségének?) egyre erőteljesebb törekvése a természetvédelmi korlátozásokkal szemben kompenzációs pénzekhez jutni, az agrárium gyakorlatához hasonlóan. A Nemzeti Agrár-Környezetvédelmi Programmal ugyan komoly gondok vannak: mert inkább támogatják a nagytáblás árutermelést ..., de mégiscsak van egy kidolgozott, átlátható, ellenőrizhető EU-kompatibilis támogatási elképzelés (Ángyán József neve fémjelzi). Mindez hol van az erdész szakma részéről? Talán a Nemzeti Erdőstratégia és Erdőprogram rejti magába.

Azonban úgy tűnik, hogy az erdőgazdálkodás vezető szakmai testületeinek és meghatározó vezetőinek - egy részüknek legalábbis - egyszerűbb lenne a természetvédelmet az FVM-alá rendelni és/vagy a régi beidegződésű gazdálkodást "természetközeli"-nek definiálni.