ERDŐMŰVELÉS A XXI. SZÁZADBAN - KONFERENCIA SOPRONBAN (ForestPress)

ForestPress 2004. október 19. - HF

"A XXI. SZÁZAD ERDŐMŰVELÉSE, ÉS AZ ERDŐMŰVELÉS OKTATÁSÁNAK 100 ESZTENDŐS TAPASZTALATAI AZ ERDŐMÉRNÖK KÉPZÉSBEN" címmel az MTA programja keretében a 2004. évi Magyar Tudomány Napján és a Széchenyi István Emléknapon az MTA Agrártudományok Osztálya Erdészeti Bizottsága és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara konferenciát rendez. ... Pénteken több előadás (Koloszár, Csépányi, Duska, Standovár) is érdeklődésünkre tarthat számot.


A Nyugat-Magyarországi Egyetem elődjén, a selmeci Bányászati és Erdészeti Főiskolán 1904-ben vezették be az erdőművelés tantárgyat. A centenárium alkalmából "A XXI. SZÁZAD ERDŐMŰVELÉSE, ÉS AZ ERDŐMŰVELÉS OKTATÁSÁNAK 100 ESZTENDŐS TAPASZTALATAI AZ ERDŐMÉRNÖK KÉPZÉSBEN" címmel az MTA programja keretében a 2004. évi Magyar Tudomány Napján és a Széchenyi István Emléknapon az MTA Agrártudományok Osztálya Erdészeti Bizottsága és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara konferenciát rendez.

A kétnapos tudományos tanácskozásra 2004. október 28-29-én (csütörtökön és pénteken) a Nyugat-Magyarországi Egyetemen (Egyetemi Tanácsterem Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4. "B" épület I. em.) kerül sor.

A programsorozat Nagycenken a Széchenyi-mauzóleumban kegyeleti megemlékezéssel, koszorúzással kezdődik csütörtökön, délelőtt 10 órakor, majd emlékfát ültetnek az Akadémiai Emlékerdőben Sopronpusztán. A konferencián előadást tart többek között Hámori József, az MTA alelnöke (A felsőoktatás és a gazdasági élet kapcsolata Széchenyi törekvései nyomán), Solymos Rezső akadémikus (Az erdőművelés helye az erdészettudományban, és szerepe a XXI. század erdőgazdálkodásában), Koloszár József, tanszékvezető egyetemi tanár, Frank Norbert egyetemi docens (Az Erdőművelés Tanszék 100 éves története, működésének visszatükröződése erdeink állapotában) és Führer Ernő, az ERTI főigazgatója (Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében).

A pénteki napon az alábbi előadások lesznek:

Szálalási lehetőségek és tudományos megalapozásuk - Koloszár József, tanszékvezető egyetemi tanár

Szálalás a Pilisi Parkerdő területén - Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Rt. erdőgazdálkodási osztályvezetője

A szálalás természetvédelmi szerepe - Duska József, a Bükki Nemzeti Park igazgatója és

A szálalás hatásainak ökológiai értékelése - Standovár Tibor, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem egyetemi docense

A konferencia hírét, programját a ForestPress magazintól vettem át (http://www.forestpress.hu/esemeny.htm).