Kézdy Pál (2008): Természetvédelmi kezelés a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás területen. Rosalia 4: 11-28.

Abstract

A Szénás-hegycsoport (1193 ha) a főváros mellett elterülő Budai-hegység részét képezi. A vegetáció gazdagsága a 19. század vége óta felkeltette a botanikusok érdeklődését. A száraz, meredek dolomitlejtőkön fajgazdag gyeptársulások alakultak ki, és változatos domborzatuk lehetővé tette endemikus és reliktum fajok megőrzését. Az elmúlt századokban az erdőirtások, a legeltetés és tájidegen fafajok betelepítése, napjainkban pedig a túlszaporodott nagyvadállomány és a budapesti agglomeráció terjeszkedése veszélyezteti az értékeket. A Szénás-hegycsoport 1995-ben elnyerte az Európa Tanács Európa Diplomáját és a Natura 2000 hálózatnak is része. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2003–2005 között egy LIFE-Nature projekt keretein belül végezte a terület természetvédelmi kezelését. Ennek legfontosabb eredményei az alábbiak:
– Elkészült a terület természetvédelmi kezelési terve.
– Valamennyi feketefenyő-állományt megbontottunk annak érdekében, hogy a természetes vegetáció betelepülése lehetővé váljon.
– Nagyvadlétszám apasztása a terület bekerítésével, vadbefogók működtetésével és vadásztatással olyan szintre, ami lehetővé teszi az erdők felújítását.
– Környezeti nevelés, látogatókapacitás fejlesztése. Környezeti nevelő alkalmazásával a helyi iskolák bevonása a természetvédelmi munkákba.
– Természetvédelmi őrszolgálat fejlesztése.
– Az alábbi monitorozás jellegű kutatások a természetvédelmi kezelési beavatkozások hatásainak vizsgálatára:
. . . Feketefenyvesek szerkezetátalakításának szukcessziós vizsgálata.
. . . Linum dolomiticum monitorozása.
. . . Vadkár-monitorozás vadkizárásos mintaterületeken és kontrollparcellákban.
. . . Nagyvadsűrűség monitorozása

Location
ER Archívum - digitális
Strict forest reserves