Bartha Dénes (2000): Vörös Lista, Kék Lista, Fekete Lista; "Ember az Erdőért Alapítvány", NYME, 2000, Sopron

Abstract

A szerző előszava:

Ez az összeállítás a magyarországi dendroflóra "színes listáit" tartalmazza. A listák a dendroflóra jelenlegi helyzetét és a bekövetkezett változásokat hivatottak tükrözni, de a jövő is kirajzolódik belőlük. A közölt "színes listák" Magyarország területére és egy önkényesen kiragadott taxon-csoportra, a fa- és cserjefajokra vonatkoznak.
A vörös lista - mely a legnagyobb múltra tekint vissza, s a legismertebb a listák közül - a dendroflóránk veszélyeztetettségét (fenyegetettségét) mutatja be.
A rózsaszín lista - amit a vörös lista "előszobájának" lehet tekinteni, és itt a vörös listába ágyazva közlünk - azokat a taxonokat tartalmazza, amelyek rövid időn belül vélhetően veszélyeztetetté válnak.
A kék lista azon taxonokat mutatja be, amelyeknél az elmúlt időszakban - az aktív védelemnek köszönhetően - csökkent a veszélyeztetettség mértéke.
A zöld lista az állományaik számában nem, vagy érzékelhetően nem változó fajokat sorolja fel, melyet e kiadványban nem teszünk közzé.
A fekete lista a flóraszennyezést okozó elvadult adventív fajokat mutatja be.

A közreadott "színes listák" a magyarországi dendroflóra ezredvégi állapotát tükrözik, s alapot nyújtanak egy (célszerűen 10 évvel) későbbi megújításuk alkalmával elvégzendő összehasonlító értékeléshez.

Location
Er Archívum (2000/P-026/1, 2000/P-026/2)
Strict forest reserves
Attached document
First author
Bartha Dénes