Páll Endre (szerk.)(1985): A gímszarvas és vadászata; Budapest

Abstract

A szerzők előszava:

Tisztelt olvasó, kedves vadásztárs!

E könyv legértékesebb vadunkról, a gímszarvasról szól. Arról a magyar gímszarvasról, amely világhírű. Aranyérmes trófeái, világelső agancsai bejárták a nemzetközi kiállításokat, ahol anyagi hasznánál lényegesen nagyobb erkölcsi értéke hazánknak már számtalan elismerést szerzett.
Szakkönyvet írtunk. Ám egy szakkönyv csak akkor teljesíti feladatát, ha közérthető, és a gyakorlatban megvalósítható útmutatást ad. Erre törekedtünk.
Négyen összefogva végeztük el a munkát, azzal a céllal, hogy legjobb tudásunk szerint, a terjedelem szabta határok között mindent feldolgozzunk ebben a kötetben, ami egy monográfiába tartozik, és amit a gímszarvasról tudni kell.
A könyv nem szórakoztató, de őszintén reméljük, hogy nem is unalmas. Azt sem állítjuk, hogy hibátlan és teljes. de egy ilyen jellegű feldolgozás nem vitafórum, tehát csak olyan ismereteket tartalmazhat, amelyeket a szakág és a hozzá tartozó tudományágak bizonyítottan elfogadnak.
Igyekezetünk szerint tehát olyan könyvet írtunk, amely a vadászattal és a vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek hasznos segédeszközeként szolgál, és így hozzájárul szarvasállományunk minőségének és kiválóságának megőrzéséhez.

Location
ER Archívum (1985/P-011)