Szász Botond és Király Géza (2022): UAV-alapú légifelvételek készítése és feldolgozása az erdőrezervátum-program keretein belül. in: Czimber és Heil (szerk.) Az Erdőmérnöki Kar Tudományos Kiadványa, Sopron pp. 250-255.

Összefoglalás

Az Erdőrezervátum-program keretein belül légifelméréseket készítettünk erdőrezervátumok magterületeiről UAV segítségével, amelyek közül cikkünkben kettővel foglalkozunk: a Hosszú-völggyel és az Erebe-szigetekkel. A felvételeket egy DJI Mavic 2 Pro típusú UAV eszközzel készítettük. A kapott fényképekből borított felszínmodelleket, illetve a Hosszú-
völgy esetén digitális domborzatmodellt is előállítottunk, melyek pontosságát vizsgáltuk. Ehhez előbbinél földi lézerszkennelés (TLS), utóbbinál légi lézeres letapogatás (ALS) eredményeként kapott pontfelhőkből előállított felületmodelleket használtunk fel. Megállapítottuk, hogy a Hosszú-völgyben az UAV- illetve TLS-alapú borított felszínmodellek jelentősen eltértek egymástól, és a domborzatmodell is hozott kiugró eltéréseket, mely elsősorban a markáns domborzatnak volt köszönhető. A másik területen az összeha￾sonlítás megfelelő minőségű volt az ALS-alapú modellel, az eredményt egyedül a kisebb részletek befolyásolták. A készített modell és a referenciamodell közötti 5 év változásai is láthatóak. 

Lelőhely
ER Archívum - digitális