Horváth Ferenc (2012): 4.3 A faállomány felmérésének módszere (MVP FAÁSZ). In Módszertani fejlesztések az erdőrezervátumok hosszú távú faállomány-szerkezeti kutatásához. Doktori értekezés, Sopron. 48-60. old.

Nyomtatóbarát változatPDF version
Teljes hivatkozás: 
Horváth Ferenc (2012): 4.3 A faállomány felmérésének módszere. In Módszertani fejlesztések az erdőrezervátumok hosszú távú faállomány-szerkezeti kutatásához. Doktori értekezés, Sopron. 48-60. old.
Rövid hivatkozás: 
Horváth (2012 - FAÁSZ)
Első szerző: 
Horváth Ferenc
Év: 
2012
Összefoglalás: 

A FAÁSZ felmérés az erdőrezervátumok hosszú távú vizsgálatsorozatainak (ER HTV), ill. alapfelmérésének meghatározó modulja.

A doktori értekezés 4.3 fejezete írja le részletesen az erdőrezervátumok hosszú távú vizsgálata során egységesen alkalmazandó (és 2005/2006 óta alkalmazott) faállomány-szerkezeti felmérés (FAÁSZ) módszerét.

Az alábbi, 48-60. oldal a 4.3 fejezet másolata, amely azok számára készült, akik csak a FAÁSZ felmérésre és annak részleteire kívánnak koncentrálni.

Ennek alapján a módszer elsajátítható, ill. részleteiben is megérthető – hiszen annak minden főbb eleme egyébként ismert és oktatott a dendrológia és az erdőfelmérés területéről, azonban ajánlott a módszer elsajátítását terepen, demonstráció és közös felmérés során megtanulni.

Ebben a módszertan fő kidolgozójaként és az erdőrezervátum-kutatás hosszú távú vizsgálataiban (ER HTV) a legtöbb felmérési és oktatási gyakorlattal rendelkező kutatóként szívesen nyújtok továbbra is segítséget.

Horváth Ferenc
horvath.ferenc@ecolres.hu
MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézet, Vácrátót
2016. november 11.

dendrológia, évgyűrű, dendrokronológia
erdődinamika, lékdinamika, szukcesszió
erdőszerkezet
erdőszerkezet: faállomány
erdőszerkezet: közösség(szerkezet)
holtfa
módszertan: felmérés, monitorozás
Típus: 
CSc, PhD, DLA doktori dolgozat
Katalógusba vette: 
Horváth Ferenc
Katalógusbavétel időpontja: 
2016-11-11