Bölöni János (szerk.) (2015): Tanulmányok a félszáraz tölgyesek ökológiai viszonyairól. MTA Ökológiai Kutatóközpont Tanulmányai 1. 59 oldal, ISBN 978-963-89460-6-5

Összefoglalás

"... immár több mint egy évtizede vizsgáljuk kisebb-nagyobb intenzitással az Északi-középhegységben a félszáraz, cseres-kocsánytalan tölgyeseket. Kutatásaink eleinte az erdőrezervátumok magterületére korlátozódtak, ahol felhagyott, a természeteshez fokozatosan közelítő szerkezetű és dinamikájú állományokat vizsgáltunk. Később a kutatást kiterjesztettük a gazdasági erdőkre is, 
ahol rendszeres erdőgazdálkodás folyik. Az elmúlt mintegy tíz évben szerzett legfontosabb ismereteinkből válogattunk ebbe a kötetbe. ..."

 

Megjegyzések

TARTALOMJEGYZÉK

Bölöni János: Előszó 

Ádám Réka, Ódor Péter és Bölöni János: Állományjellemzők hatása a gyepszint fajösszetételére cseres-kocsánytalan tölgyes erdőkben.

Aszalós Réka, Horváth Ferenc, Mázsa Katalin, Ódor Péter, Lengyel Attila, Kovács Gabriella és Bölöni János: A faállomány-szerkezet és összetétel változása egy középhegységi cseres-tölgyesben négy évtizedes felhagyás után. 

Bölöni János, Ádám Réka, Aszalós Réka és Ódor Péter: Holtfa az észak-magyarországi kezelt és felhagyott cseres-kocsánytalan tölgyesekben. 

Irodalomjegyzék

Köszönetnyilvánítás

Lelőhely
ER Archívum - digitális