Horváth Ferenc, Mányoki Gergely, Szegleti Zsófia, Vig Tamás, Bíró Attila és Bakó Gábor (2021): Kékes Erdőrezervátum, képek az őserdőről, ER Füzetek 4., Ökológiai Kutatóközpont, Budapest, 16 old.

Összefoglalás

A Kékes sziklás gerincének északi letörésén a valaha kiterjedt mátrai őserdőnek egy töredékes maradványa maradt fenn, amelyet Czájlik Péter fedezett fel és javasolt az Erdőrezervátum Program számára. Ez az állomány rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen az Északi-középhegységben sehol másutt nem találunk olyan erdőt, de talán az
egész országban sem, amelyet az elmúlt évszázadok során soha le nem vágtak, de más intenzív használatnak sem volt kitéve. Az eddigi történeti kutatások alapján ez a gondosan védett vadászerdő közvetlen beavatkozásoktól és hasznosításoktól mentes maradt, természetes módon alakult ki és fejlődik mind a mai napig.

E kiadvány egy nagyfelbontású légifelmérés és fényképek tematikus válogatásán keresztül ad bepillantást az őserdő világába. A felvételek a magterület újrafelmérése során készültek.

Lelőhely
ER Archívum - digitális
Erdőrezervátumok
Első szerző
Horváth Ferenc