Horváth F. (2021): Közcélú pályázat 2021: erdőrezervátum monitorozás ... indulnak az újrafelmérések!

Nyomtatóbarát változatPDF version
Teljes hivatkozás: 
Horváth F. (2021): Közcélú pályázat 2021: erdőrezervátum monitorozás ... indulnak az újrafelmérések! Vácrátót, 2021.02.19., ÖK belső pályázatra benyújtott javaslat, 3 old.
Rövid hivatkozás: 
Horváth (2021)
Első szerző: 
Horváth Ferenc
Év: 
2021
Összefoglalás: 

A KÖZCÉLÚ MONITORING KONCEPCIÓJA

Az Erdőrezervátum Program a természetvédelem – ökológus – erdész szakma közös programja, amelyet az Agrárminisztérium már évek óta nem finanszíroz.

Fő célkitűzés: az erdőgazdálkodás alól mentesített (felhagyott) természetes öreg erdők dinamikájának, populációs változásainak, szerkezetének és összetételének hosszú távú megismerése a pannon biogeográfiai régióban. A természetvédelmi és az erdészeti ágazat az 1990-es években létrehozta az erdőrezervátumok országos hálózatát. A 63 erdőterületet jogi és adminisztratív eszközökkel kivonták az erdőgazdálkodás alól, hogy az itt zajló folyamatokat ne emberi tevékenység, ne az erdőgazdálkodás irányítsa, hanem a természet.

Célközönség: Agrárminisztérium Természetmegőrzési és Erdőgazdálkodási főosztályok; természetvédelem, erdőgazdálkodók, erdészeti hatóságok; erdész-, botanikus-, ökológus-kutatók; európai és nemzetközi “primary forest” kutató közösség.

Ami ezekben az erdőkben történik, az abszolút referencia az erdőökológia, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás szempontjából – egyúttal fenntarthatósági kérdés, mivel a természetes folyamatokra támaszkodni vagy azokat kihasználni sokkal gazdaságosabb megoldás, mint azokkal szembemenni.

Az erdődinamika és a biodiverzitás szempontjai mellett egyre fontosabb, fenntarthatósági kérdés az “őserdők” vagy a felhagyott öreg erdők szénmegkötő, szénmegtartó szerepének pontos tisztázása és bizonyítása az EU és a világ bioenergetika-politika aktuális koncepciójával szemben. Ehhez hosszú távú referencia adatokra van szükség, amelyeket erdőrezervátumokban gyűjtenek.
...

VÁLLALÁS

A Kékes-Észak Erdőrezervátum faállomány-szerkezetének, újulati és cserjeszntjének, valamint aljnövényzetének újrafelmérés és két Erdőrezervátum Füzetek kiadvány elkészítése

Általános, egyéb ...
jogi, adminisztratív, egyéb általános
Megjegyzések: 

Az ÖK belső pályázatot februárban írták ki, február végén Horváth Ferenc javaslatát elutasították. Márciusban azonban a vezetőség elfogadta Ódor Péter támogató érvelését (feljegyzés) és stratégiai okokból mégis a támogatás mellett döntött - Ódor Péter témavezetésével.

Az ÖK belső pályázati kiírás, az eredeti pályázat és Ódor Péter támogató feljegyzése csak partnerek számára érhető el.

Lelőhely: 
ER Archívum - digitális
Típus: 
kézirat
Erdőrezervátumok: 
Katalógusba vette: 
Horváth Ferenc
Katalógusbavétel időpontja: 
2021-07-16