A talaj - a ma elfogadott meghatározás szerint - a Föld legkülső, szilárd burka, mely a növények termőhelyéül szolgál. Alapvető tulajdonsága a termékenység, vagyis az a képesség, hogy kellő időben és a szükséges mennyiségben el tudja látni a növényeket vízzel és tápanyaggal.
A szerző műve első kiadásának anyagát a tudományos kutatás legújabb eredményei alapján frissítve föl, a talajok kialakulásával, a kialakulást befolyásoló tényezőkkel, a talajok tulajdonságaival - alkotórészeikkel, szerkezetükkel, víz,- levegő,- hő- és tápanyag-gazdálkodásukkal - foglalkozik. Behatóan tárgyalja a környezetvédelmi szempontból oly súlyosan latba eső talajpusztulást, a talajpusztulás megakadályozásának lehetőségeit és módjait, valamint Magyarország és a Föld talajföldrajzi viszonyait. Részletezi a talaj, illetve a talajművelés, a trágyázás és az öntözés kölcsönhatását, továbbá a talajjavítás módszereit. A befejező részben, mintegy záradékul, bemutatja a különféle talajtérképeket.
Dr. Stefanovits Pál akadémikus munkája egyetemi tankönyv s egyben e fontos tudományterület átfogó kézikönyve.
Search
Stefanovits Pál (1981): Talajtan; Budapest
Összefoglalás
Lelőhely
ER Archívum (1981/P-005)
Első szerző
Stefanovits Pál