Mesterházy Attila (2021): Natura 2000 Fenntartási Terv - HUBF20050 Csörnyeberek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. Radiola Bt., Celldömölk, 85 old.

Megjegyzések

A Csörnyeberek ER (Zalakomár 10-11 erdőtagok) még nincs kihirdetve, azonban része a Zalakomári Madárrezervátum Természetvédelmi Területnek, amely a 9/1976. OTvH számú határozata alapján Országos Jelentőségű Védett Természeti Területként van nyilvántartva.

Kőrispusztulást (mint veszélyeztető tényezőt) nem említi

A védőzóna jelentős részét "KE-8 Örökerdő" kategóriába sorolja. A védőzónában fekszik a KE-7 Lápcserjések és lápeerdők élőhelytípus is. ... "A terület központi részén nagy kiterjedésű égeres-, kőrises mocsárerdők találhatók, illetve egy nagy tömbben láperdő is kialakult. Utóbbi valószínűleg mesterségesen jött létre, mivel egy földút töltésének visszaduzzasztása miatt az amúgy enyhe lejtésű patakvölgyben a víz nem tudott lefolyni. A töltés visszaduzzasztó hatása miatt a mocsárerdők már hosszabb ideig vízzel borítottá váltak és elláposodtak. A töltésre később egy zsilipet építettek, de ez ma már nem működik."

Lelőhely
ER Archívum - digitális