Csörgő-völgy ER fekvő holtfa felmérés a 2014 decemberi jégtörés mértékének vizsgálatára

EK összefoglalás
A bükkös, égeres és tölgyes állományok "felhagyott gazdasági erdő" állapotúak. A magterület északi kitettségű bükkösében és a védőzóna egyes részein voltak széldöntések és jégtörések. A rét gyorsan cserjésedik.
Tulajdonviszonyok, területhasználat

Az erdőrezervátum az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészet kezelésében áll.

Erdőállomány, erdőgazdálkodás

A bükkös, patakmenti égeres, gyertyános tölgyes és cseres tölgyes állományok "felhagyott gazdasági erdő" állapotban vannak. A magterületen jelentős bolygatások nem történtek, csak az északi kitettségű meredek bükkösben voltak helyenként széldöntések. Továbbá a védőzónában voltak kiterjedetebb széldöntések és korábbi jégtörések, ezeket (az ágasvári oldal védőzónájában) egészségügyi vágás keretében összetermelték, a kidőlt fákat csörlővel vonszolták ki. A mintavételes felmérés során 27 MVP átlagában 30,7 m3/ha összes fekvő és korhadó holtfát találtunk a magterületen, alig 2 m3/ha „friss” holtfával. A szemközti meredek oldal nagyobb dőléseiben 2 MVP-ban 190 m3/ha összes fekvő holtfát becsültünk, amelynek közel fele származott újabb széldöntésekből.
A magterülethez tartozó rét gyors ütemben cserjésedik, mióta felhagytak a kaszálással.

Környezeti hatások

A turistaforgalom jelentős, de felmerült a turistaház fejlesztése is, amelynek jelenleg egyik legnagyobb akadálya, hogy Juhász János magántulajdonában van (aki nem igényelhet támogatást).