A Natura 2000 erdőmonitorozás kapcsolata az ER Programmal

Nyomtatóbarát változatPDF version

Az Erdőrezervátum Program hosszú távú vizsgálatokat (ER HTV) végez Magyarország kiválasztott erdőrezervátumainak magterületein, ahol az erdőgazdálkodás és fahasználat végleges felhagyása következtében megfigyelhető a természetes erdőkép és erdődinamika. A reprezentatív állományok ER HTV eredményei természetes és dinamikus összehasonlítási alapot: vagyis i) valódi, összehasonlító referencia adatsorokat biztosítanak az ország és a Pannon biogeográfiai régió Natura 2000 erdei élőhelyeinek objektív megítéléséhez. További vonatkoztatási pontok: ii) a szakértők szerint feltételezett elméletileg legjobb, ideális (statikus) állapot, valamint iii) az első felméréskor tapasztalt aktuális, ún. kiindulási állapot.

A Natura 2000 erdők helyzete ebben a hármas viszonyrendszerben ítélhető meg a leginkább, mert megmutatja azt is, hogy:
- milyenek a természetes erdők, ha nem gazdálkodunk bennük,
- milyen ezeknek az erdőknek a változatossága és időbeli változása amikor azokat nem közvetlenül az ember, hanem a környezeti viszonyok és a természetes folyamatok alakítják.

Az ER Program a természetes referencia szempontot biztosítja a Natura 2000 erdőmonitorozás során, amely az Erdőrezervátum Program egyik kiemelt célkitűzése.