Vissi Géza (2023): Jelentés az inváziós fásszárú növények alapállapot monitoringról. LIFEWildisland

Összefoglalás

2023-ban felmértük az Erebe-szigeteken található idegenhonos, inváziós fásszárú növényeket (zöld juhar, amerikai kőris, ezüst juhar stb.) összesen 105 hektáron, a szükséges engedélyek megszerzése után megkezdjük visszaszorításukat. Az invazív fajok felszámolását követően őshonos fűzcserjéket ültetünk a helyükre. A munkálatok, beleértve a szigetek megtisztítását az elmúlt évtizedekben felhalmozódott szeméttől, várhatóan 2027 nyarára fejeződnek be.

A teljes érintett terület 59,91 hektár 91E0* erdő. Ezeket az erdőket részben az FHNPI, részben a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG Zrt.), részben az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (EDUVIZIG) kezeli. Az inváziós célfaj főként a zöld juhar.

Az inváziós fásszárú fafajok összesített átlagos borítási aránya 15-30% között van. További kb. 35 hektárnyi 91E0* erdő található az Erebe-szigeteken, amelyek úgynevezett spontán alakultak ki, és ezek nem üzemtervezett erdők, gyakorlatilag a folyómederben találhatóak.

Célok

  • Az inváziós fafajok (zöld juhar) felszámolása a teljes területről hagyományos, mechanikai kíméletes eljárásokkal. 
  • Őshonos fűz cserjefajok telepítése a zöld juharfák helyére, különösen azokon a területeken, ahol az erdők találkoznak a Duna vizével. Remélhetőleg a gyorsan benőtt fűzcserjék így nem adnak elegendő teret újabb inváziós fák esetleges visszaterjedésére.
  • A vegetáció elő- és utómonitorozása, beleértve az érintett 91E0* erdők projektterület-összetételében az inváziós fafajok kezdeti borítási arányát, valamint a projekt és fenntartási időszakai során végzett terepi munkák eredményeit.

A 2023-ban készült erdészeti monitoring jelentés innen tölthető le.

Forrás: FHNPI honlap

Lelőhely
ER Archívum - digitális
Erdőrezervátumok
Jelentés az inváziós fásszárú növények alapállapot monitoringról